BESKRIVELSE
Druerne til Pingus kommer fra de 2 parceller Barrosso, hvor vinstokkene efterhånden er mere end 65 år gamle, og San Cristóbal, hvor de er endnu ældre. Til sammen taler vi bare et areal på 4,2 ha., som i gode / rige år leverer frugt nok til at fylde omkring 30 fade. Ovenpå frosten i 2017, som berørte omkring ¼ af vinstokkene på trods af dyrt installerede ventilatorer/varmluftsblæsere, havde vinstokkene noget de skulle indhente, og da der efter en regnfuld vinter samtidigt var tilstrækkeligt med fugt i jorden til, at vinstokkene kunne komme igennem de tørre sommermåneder uden stress, blev 2018 et både gavmildt og et godt år for Pingus. Så både kvantitet og kvalitet er i top….
Som så mange andre vinmagere forsøger Peter med vinifikation af hele drueklaser, og i denne årgang var det næsten halvdelen af klaserne, hvor stilkene var så smukt modne, at de kom med op i de 2.000 liters franske fade, hvor Pingus kommer til verden. Det har i et par år været slut med nye fade og i stedet anvendes franske 228 liters fade, som er blevet brugt til Flor de Pingus en enkelt gang. Fra 2018 trådte Peter en lille smule mere på fadbremsen. En del af vinen forblev således oppe i et af de store fade i alle 21 måneder frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering.
Robert Parker
I tasted the bottled 2019 Pingus two weeks after bottling. Even at this early stage and after the operation, the wine is super harmonious and elegant. They really outdid themselves here and produced an amazingly fresh, aromatic and harmonious wine in a warm vintage. It’s incredibly textured, with refined, very fine-grained and chalky tannins. It’s very balanced, and there’s no excess of anything; it has 14% alcohol, perfect ripeness and a velvety mouthfeel. It gets more floral with time in the glass, getting nuanced and really interesting. It delivers what the barrel sample promised one year ago, when the wine already surprised me. I think the word that best describes this wine is precision—it’s clean, focused, balanced and delineated. Bravo! 7,900 bottles produced. It was bottled in September 2021.
Danske Peter Sisseck grundlagde Dominio de Pingus i 1995, og vinen herfra blev med ét legendarisk da Robert Parker udtalte, at vinen var en af de bedste og mest interessante unge vine han nogensinde havde smagt og samtidig tildelte den op til 100 point. Der fremstilles idag fire vine; Pingus, PSI, Flor de Pingus og Amelia.
Peter Sisseck’s dogmeregler er baserede på de klassiske kvalitetsbegreber om terroir, hvilket blandt andet dækker over det plantenære klima, jordbundens beskaffenhed og landskabets formationer, vinplanten og vinifikationen. Han formulerer sine dogmeregler således: • Vinstokkene skal være så gamle som muligt, og de skal gro på en sydvendt skråning. • Druesorten skal være den lokale Tempranillo. • Udbyttet skal være lavt.• Drueudvælgelsen skal være ekstremt selektiv. • Afstilkning skal foregå i hånden. • Gæringsbeholderne skal være små. • Gæringen skal være relativ kold. • Ingen klaring og filtrering af vinen.
Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine – om nogen – har opnået så stor international anerkendelse som Pingus.
Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin.
Projektet fik navnet “Pingus” som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995’er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.
Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endeligt de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.
Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.
Læs mere her: Dominio De Pingus
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle de gode tilbud før alle andre her: