Udsolgt!
2018

Dominio De Pingus, Pingus 2018

Pingus er historien om en dansker fra Herlufsholm Kostskole, der laver Spaniens bedste vin.

8.995 kr.

Ikke på lager

Druer

100 % Tempranillo

Årgang

2018

Profile

Tør

ALKOHOL

14,5 %

VOLUME

750 ml

BESKRIVELSE

Druerne til Pingus kommer fra de 2 parceller Barrosso, hvor vinstokkene efterhånden er mere end 65 år gamle, og San Cristóbal, hvor de er endnu ældre. Til sammen taler vi bare et areal på 4,2 ha., som i gode / rige år leverer frugt nok til at fylde omkring 30 fade. Ovenpå frosten i 2017, som berørte omkring ¼ af vinstokkene på trods af dyrt installerede ventilatorer/varmluftsblæsere, havde vinstokkene noget de skulle indhente, og da der efter en regnfuld vinter samtidigt var tilstrækkeligt med fugt i jorden til, at vinstokkene kunne komme igennem de tørre sommermåneder uden stress, blev 2018 et både gavmildt og et godt år for Pingus. Så både kvantitet og kvalitet er i top….

Som så mange andre vinmagere forsøger Peter med vinifikation af hele drueklaser, og her i 2018 var det næsten halvdelen af klaserne, hvor stilkene var så smukt modne, at de kom med op i de 2.000 liters franske fade, hvor Pingus kommer til verden. Det har i et par år været slut med nye fade og i stedet anvendes franske 228 liters fade, som er blevet brugt til Flor de Pingus en enkelt gang. I 2018 trådte Peter en lille smule mere på fadbremsen. En del af vinen forblev således oppe i et af de store fade i alle 21 måneder frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering.

Robert Parker 
I was really looking forward to the bottled version of the 2018 Pingus after a great showing of the cask sample last year. Part of the wine matured in 20,000-liter oak casks, so it’s not all barrique. This is the first time they used the vats, and based on the results, Sisseck thinks in the future Pingus will be around 50% in oak vats. The Pingus vines were planted in 1929 in two different sectors of the village of La Horra, Barroso and San Cristobal and contain some 2% other varieties. The vineyards are certified organic and biodynamic and are manicured like few vineyards in Spain. The wine is subtle and harmonious, elegant and insinuating, with all the components in very good balance. This is precise and pure; Sisseck is thorough and meticulous, and the wine shows that precision. This follows the line of the 2016, showing very well even if it was bottled only one month before I tasted it. 9,300 bottles were filled in August 2020.

Danske Peter Sisseck grundlagde Dominio de Pingus i 1995, og vinen herfra blev med ét legendarisk da Robert Parker udtalte, at vinen var en af de bedste og mest interessante unge vine han nogensinde havde smagt og samtidig tildelte den op til 100 point. Der fremstilles idag fire vine; Pingus, PSI, Flor de Pingus og Amelia.

Peter Sisseck’s dogmeregler er baserede på de klassiske kvalitetsbegreber om terroir, hvilket blandt andet dækker over det plantenære klima, jordbundens beskaffenhed og landskabets formationer, vinplanten og vinifikationen. Han formulerer sine dogmeregler således: • Vinstokkene skal være så gamle som muligt, og de skal gro på en sydvendt skråning. • Druesorten skal være den lokale Tempranillo. • Udbyttet skal være lavt.• Drueudvælgelsen skal være ekstremt selektiv. • Afstilkning skal foregå i hånden. • Gæringsbeholderne skal være små. • Gæringen skal være relativ kold. • Ingen klaring og filtrering af vinen.

Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine – om nogen – har opnået så stor international anerkendelse som Pingus. 

Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin.

Projektet fik navnet “Pingus” som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995’er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.

Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endeligt de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.

Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.

 

Pingus, som får 200 pct. nye egetræsfade, hvilket betyder, at vinen efter lagring på helt nye fade omstikkes én gang mere til på helt nye træfade. Frugtkoncentrationen i vinen er så tæt og rig, at vinen på ingen måde kommer til at fremstå med for megen træsmag. Det er helt klart en elite-vin, som beriger én med en oplevelse for livet. Den berømte vin Pingus laves som bekendt af den danske vinmager Peter Sisseck på hans ejendom Dominio de Pingus i det nordspanske Ribera del Duero. Han fremstiller kun cirka 6000 flasker om året, og priserne for en flaske ligger typisk på mellem 5000 og 10.000 kr. alt efter årgang. Flor de Pingus er en anden vin fra hans lille vingård, men den må ikke opfattes som en 2. vin til Pingus. Druerne kommer fra nogle helt andre marker, og de to vine vinificeres hver for sig. 

Peter Sisseck’s dogmeregler er baserede på de klassiske kvalitetsbegreber om terroir, hvilket blandt andet dækker over det plantenære klima, jordbundens beskaffenhed og landskabets formationer, vinplanten og vinifikationen. Han formulerer sine dogmeregler således: • Vinstokkene skal være så gamle som muligt, og de skal gro på en sydvendt skråning. • Druesorten skal være den lokale Tempranillo. • Udbyttet skal være lavt.• Drueudvælgelsen skal være ekstremt selektiv. • Afstilkning skal foregå i hånden. • Gæringsbeholderne skal være små. • Gæringen skal være relativ kold. • Obligatorisk anvendelse af helt nye egetræsfade. • Ingen klaring og filtrering af vinen.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her:
DH Wines nyhedsbrev

Du kunne også være interesseret i...

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte på denne hjemmeside accepterer du vores brug af cookies.