2015

Clos D´agon Blanco 2015, Spanien

Clos d’Agon Blanc 2015 er den fantastiske hvidvin fra vingården Mas d’en Gil, der ligger i Calonge (Girona).

299 kr.

1 på lager

DRUE

Blend af Roussanne, Marsanne og Viognier

Årgang

2015

PROFIL

Halvtør

ALKOHOL

13,5 %

VOLUME

750 ml

BESKRIVELSE

Clos d’Agon Blanc 2015 er den fantastiske hvidvin fra vingården Mas d’en Gil, der ligger i Calonge (Girona). Miguel Coronado har været teknisk direktør og ønolog siden 2008. Den blev for det meste lavet med Viognier og andre traditionelle sorter fra Rhône-dalen, plantet i begyndelsen af Gavarres-bjergkæden nær havet. En meget forførende hvidvin, elegant og kompleks på næsen fuld af minder om hvide frugter og middelhavsurter, rund og salig med en salt finish på ganen.

Ikke mange kender til det lille spanske område Empordà, som ligger klos op ad den franske grænse mod nordøst i et barsk og bjergrigt område i Pyrenæerne. Nogle af vinmarkerne krydser endda den officielle grænse, men det ser man ikke så nøje på her for man har altid haft et tæt naboskab med franskmændene mod nord. Området nord for grænsen hedder da også Vin de Pays des Côtes Catalanes, og her snakker man også catalansk som i Spanien.

Måske har flere derimod hørt om vinhuset Clos d’Agon, da Peter Sisseck gennem mange år har fungeret som konsulent for dette ambitiøse hus. Clos d’Agon vinene kommer fra vingården Mas Gil. Vingården blev startet af en gruppe venner fra Schweiz, som besluttede at købe jord og starte en produktion af kvalitetsvin. De startede i 1998 med at kontakte den danske vinmager Peter Sisseck og spurgte om han ville gå ind i projektet som konsulent. Han har været med siden sammen med den lokale Susana Lopez. Tidligere var vinene klassificeret som Catalunya, men er de senere år nu klassificeret i DOC Empordá.

I Empordà har man et typisk middelhavsklima med lange, varme og tørre somre og en mild vinter. Den kølige tramontana-vind fra nord er med til at køle området ned om sommeren og man får omkring 600 mm nedbør årligt; det meste i løbet af vinteren. Typisk er jorden næringsfattig med en del granitskærver og bjergrig jordbund med klipper, kalksten og sten og typisk er det druer som cabernet sauvignon, merlot, syrah, petit verdot, cabernet franc og mouvedre som plantes.

Og netop det at arbejde med mange forskellige druer er et af husets og områdets særkender. De hvide vine er baseret på både roussanne, marsanne og viognier, mens man på de røde vine arbejder med cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah, carignan, grenache, merlot og petit verdot.

Vinene er kraftige og definitivt madvine. På den ene side meget internationale i stilen dog med det lidt varme spanske aftryk. Der er ingen tvivl om, at netop det at kunne arbejde med mange forskellige druer giver nogle muligheder for at skabe en stilart og det synes jeg lykkes ganske flot i vinene.

 

Tilmeld dig nyhedsbrev her:

DH Wines nyhedsbrev

Du kunne også være interesseret i...

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte på denne hjemmeside accepterer du vores brug af cookies.