BESKRIVELSE
Cuvée Centenaire laves kun i de største årgange og sammensættes af druer fra vinstokke, som i dag er ca. 125 år gamle og kun giver et udbytte på 15-20 hl./ha!. Undergrunden på parcellen indeholder kun lidt kalk, men til gengæld masser af kompakt, blåt ler. Farven skyldes et stort indhold af grafit, som giver vinen en meget karakteristisk mineralsk smag. Desuden er vinmarken ekstremt udsat for Mistral-vinden, som holder bladene og klaserne fri for fugt- og skimmelproblemer. En del af forklaringen bag vinens fantastiske koncentration, finesse og kompleksitet.
Gæringen foregår separat efter druesort (84% Grenache, 10% Mourvèdre og 6% Syrah for årgang 2019). Efter presningen bliver vinene modnet i 12-15 mdr. på en kombination af træfade og betontanke. Sammenstikningen (assemblage) foregår normalt ca. 6 måneder før aftapningen. Vinen er aftappet efter en naturlig dekantering og uden filtrering for et bevare dens intensitet i både smag og aroma.
Farven er intens, dyb, rubinrød. I duften kommer der nuancer af solbær og brombær frem, godt pakket ind i mørke krydderier. Smagen er spækket med både velouragtige og mere voldsomme toner, som efter lidt iltning harmonerer meget godt sammen. Nuancerne af brombær og solbær som dominerede i duften giver plads til skovbund og læder, men også lidt lakrids og bitter chokolade. Vinen slutter ekstremt harmonisk og delikat – på trods af sin høje alkoholprocent. 2019 gav ret koncentrerede vine, som man gerne må gemme lidt eller i hvert fald ilte lidt inden servering.
Vinen bør serveres f.eks. til lam, okse eller vildt… eller nyd den bare uden mad til, som den kæmpe vin den nu engang er!
Scoreplads
En kort forklarende tekst om hvad nedenstående logoer betyder for denne vin.
Robert Parker Wine Advocate 95 Point
The Wine Cellar Insider, Jeff L 97 Point
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle de gode tilbud før alle andre